Balıkesir'deki Patlamada 11 İşçi Hayatını Kaybetti

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Balıkesir'in Karesi ilçesi Kavaklı köyünde meydana gelen ve 11 işçinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin yaralandığı patlama ile ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi. 24 Aralık 2024 tarihinde ZSR Patlayıcı Sanayi Anonim Şirketi'nde gerçekleşen patlama, iş cinayeti olarak nitelendiriliyor. Şirketin, 15 Temmuz 2016'dan önce "Yavaşçalar" adıyla faaliyet gösterdiği ve daha sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'na, ardından Kalyon Holding'e ve son olarak da Zirve Holding ve Senta Madencilik ortaklığına geçtiği belirtiliyor. Rekabet Kurulu kararına göre Nisan 2024'te ZSR'nin bir kısmı Slovakya'da kurulu bir savunma sanayi şirketi olan Topalipo A.Ş.'ye devredildi. Şirket, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşviklerinden de yararlanmış ve milyonlarca lira kaynak aktarımından faydalanmıştır. Günaydın, yaşanan bu felaketin ardından şirketin aldığı önlemlerin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Işıkhan'a Yönelik Sorular

Günaydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a patlamanın yaşandığı ZSR şirketinin Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik gereği alması gereken üretim belgelerinin tamamlanıp tamamlanmadığını sordu. Ayrıca, şirketin geçmişte benzer iş kazaları yaşayıp yaşamadığını, Bakanlığın denetimlerini düzenli olarak yapıp yapmadığını ve tespit edilen eksiklikler olup olmadığını da sordu. Son olarak, yaşanan iş cinayetinin ardından şirketin üretim faaliyetlerine ilişkin alınan önlemleri de sordu. Yüzlerce işçinin çalıştığı bu fabrikada yaşanan bu vahim olayda ihmallerin araştırılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Bu trajik olayın, iş güvenliği konusunda alınacak tedbirlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğu açıkça görülüyor.

İş Güvenliği ve Teşvikler Eleştiriliyor

Gökhan Günaydın, ülke genelinde artan iş cinayetlerine dikkat çekti. Yalnızca bu yıl Kasım ayında 164, yılın on bir ayında ise 1708 iş cinayeti yaşandığını hatırlatan Günaydın, bu acı gerçeğin göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Zafer Topaloğlu'nun da ortak olduğu şirketin aldığı teşvikler ve bu teşviklere rağmen düşük vergi ödemeleri de eleştiri konusu oldu. Günaydın, devletin sağladığı teşviklerin iş güvenliğine yatırım olarak değil, vergi indirimi ve kurumlar vergisinden muaf tutulma olarak kullanıldığını belirtti ve bu durumun sorgulanması gerektiğini ifade etti. Bu konuda detaylı bir inceleme yapılması ve gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.