Balıkesir'in Karesi ilçesindeki patlamada 12 işçinin hayatını kaybetmesi ve 4 kişinin yaralanması üzerine Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) acil önlemler çağrısında bulundu. KESK, yaşanan faciayı derin bir üzüntüyle karşıladığını belirterek, hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diledi. Konfederasyon, patlamanın her yönüyle titizlikle araştırılmasını ve sorumluların mutlaka bulunarak adalete teslim edilmesini talep etti. Ülke genelinde her yıl yaşanan iş cinayetlerinin sayısının endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çeken KESK, bu durumun iş sağlığı ve güvenliği mevzuatındaki eksikliklerden kaynaklandığını vurguladı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun Yeniden Düzenlenmesi Gerekli
KESK açıklamasında, 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin piyasaya açılmasına, taşeronlaştırmanın ve esnek çalışmanın yaygınlaşmasına yol açtığını belirtti. Kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana geçen 12 yılda, kamuda ve az çalışanı olan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun sürekli ertelenmesinin, meslek hastalıkları hastanelerinin kapatılmasının, denetimlerin yetersiz kalmasının ve cezaların caydırıcı olmamasının iş cinayetlerindeki artışta önemli rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, işyerlerinde işle ilgili hastalık ve meslek hastalığı oluşmasını önlemek için yeterli önlemlerin alınmaması ve meslek hastalığı tanısı konulması önünde türlü engellerin çıkarılması da eleştirildi. KESK, bu durumun işçilerin canı üzerinden beslenen bir sistemi ortaya çıkardığını ve çalışma hayatını kuralsız hale getirdiğini ifade etti.
KESK'ten Somut Öneriler
KESK, "Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak her çalışanın hakkıdır" diyerek, 6331 sayılı kanunda yapılacak yamaların çözüm olmadığını vurguladı. Konfederasyon, sendikalar, üniversiteler, meslek odaları ve yerel yönetimler gibi tüm paydaşların katılımıyla oluşturulacak bir kurul tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başta olmak üzere tüm mevzuat ve denetim mekanizmasının "insan" eksenli bir anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu. Bu düzenlemenin, iş cinayetlerini önlemek ve işçilerin güvenliğini sağlamak için olmazsa olmaz bir adım olduğunun altı çizildi.
Sendikal Mücadele Devam Edecek
Açıklamada, Balıkesir'deki ZSR Mühimmat Fabrikası'ndaki patlamada yaşamını yitiren işçilerin anısına saygı duruşunda bulunulurken, KESK'in işçi cinayetlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceği belirtildi. Konfederasyon, iş cinayetlerinin önlenmesi için emek karşıtı sisteme karşı mücadele edilmesi gerektiğini tekrar vurguladı. Patlamada hayatını kaybeden işçiler için derin bir üzüntü dile getiren KESK, olayla ilgili soruşturmanın en kısa sürede sonuçlandırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.