Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde çiğ süt fiyatının belirlendiğini duyurdu. Üreticilerin eline litre başına 16 lira 40 kuruş geçecek. Bu rakam, bir ay sonraki ödeme için geçerli. 15 günlük ödeme periyodunda ise fiyat 16 lira 10 kuruş olarak belirlendi. Ulusal Süt Konseyi'nin 1 Ocak 2025'ten itibaren litre başına 17,15 TL olarak açıkladığı rakamın yetersiz olduğunu belirten Çetin, bu fiyatın en azından üreticilere nefes aldıracağını umduklarını ifade etti. Fiyatın belirlenmesi sürecinde sanayicilerle görüşmeler yapıldığını ve toplama maliyetlerinin karşılanması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti. Ancak, bu rakamın yeterli bulunmadığı ve özellikle nakliye ve soğutma masraflarının üreticiler üzerindeki yükünü artırdığı vurgulandı.
Bölgesel Toplantılar ve Görüşmeler
Çanakkale'nin Biga ilçesinde ve Balıkesir'de yapılan toplantılarda sanayicilerin litre başına 17,75 TL teklifte bulundukları ifade edildi. Ancak, nakliye ve soğutma masraflarının düşülmesinden sonra üreticinin eline geçen miktarın 16,40 TL'ye düştüğü belirtildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın 17,15 TL'nin üreticiye ulaşması konusunda ısrarcı olduğunu, ancak nakliye ve soğutma maliyetlerinin bu rakamı düşürdüğünü vurguladı Çetin. Bursa'da yapılan toplantılarda da 17,15 TL'nin altındaki ücretlerin kabul edilemez olduğu vurgulanmış olmasına rağmen, temmuz ayında yaşananlara benzer bir durumun tekrar yaşandığı belirtildi. Üreticilerin kilometreye göre değişen toplama maliyetlerinin daha adil bir şekilde hesaplanması talebi, maalesef dikkate alınmadı.
Üreticilerin Endişeleri
Üreticiler, 16,40 TL'nin yeterli olmadığını ve maliyetlerin karşılanamadığını belirtiyorlar. Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde üreticilerin bir ay sonra ödemeli olarak 16,40 TL, 15 gün sonra ödemeli olarak ise 16,10 TL alacağı duyuruldu. Bu fiyatlandırmanın, nakliye ve soğutma maliyetlerinin sanayiciler tarafından karşılanmasıyla üreticinin sırtına yüklendiğini gösteriyor. Çetin, daha adil bir fiyatlandırma mekanizmasının oluşturulması ve üreticilerin haklarının korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Sektördeki belirsizlik ve fiyat istikrarsızlığının üreticileri olumsuz etkilediği vurgulanıyor.